Haber

‘BALKAN GELENEĞİ’ KUTLANDI

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde Balkan geleneği olan ‘Bocuk Gecesi’ düzenlendi. Geceleri köyde ürkütücü kıyafetler giyen, yüzünü boyayan, evlerin camlarını tıklayanlar, hane halkını korkuttu, geleneği yaşattı.

Çamlıca köyünde anlatılan korku ve hikâyelerin ardından, gençlerin beyaz çarşaf giyip camları vurarak köylüleri korkuttuğu ‘Bocuk Gecesi’ kutlaması düzenlendi. Keşan işbirliğiyle bu yıl 16.’sı düzenlenen ve koronavirüs pandemisi nedeniyle 2 yıldır düzenlenemeyen ‘Bocuk Gecesi’ne başta Tekirdağ, Kırklareli ve İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden binlerce kişi katıldı. Belediye, Çamlıca Köyü Muhtarı ve köy halkı. Türk Patent Enstitüsü tarafından ‘Çamlıca Bocuk Gecesi’ olarak tescillenen ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması için çalışmaların başlatıldığı etkinlikte, Antik Dönem, Orta Çağ ve bölge etkileşim içindedir. Başka kültürlerin izlerini taşıyan koreografilerle gösteriler sahnelendi. Öte yandan etkinlik alanında kurulan alternatif sahnelerde canlı müzik ve DJ performansları sunuldu. Beyaz çarşaf giyip yüzlerini boyayan gençler, davetlilere balkabağı tatlısı dağıttı. Sokaklara yüzleri boyanmış gençler camlara vurarak mahalleliyi korkuttu.

‘KORKARAK EĞLENİYORUZ’

Edirne’yi Tanıtma ve Ciğeri Kızartma Kalitesini Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, bu akşam ‘Bocuk Gecesi’ne katılarak kabak tatlısı yiyerek ‘Aynı tatlıyı da yeriz’ diyerek geleneği sürdürmeye geldiklerini söyledi. aynı zamanda eğlenecek. Ama dünyada ilk kez olacak ama korkuyla eğleneceğiz. Burada hem tatlı yiyoruz hem de farklı kıyafetler giyerek evlerin camlarını çalıyoruz. İnsanları hem eğlendiriyoruz hem de korkutuyoruz.

Hem eğlendiler hem korktular

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesinden gelen Murat Akgün, “Harika bir eğlence ve kaygı gecesinin parçasıyım. Çünkü ‘Bocuk Gecesi’nde sakın evinizden dışarı çıkmayın. Çünkü böcekler bu gece her yerdeler” dedi. Buraya gelmeyenlere sesleniyorum, bu gece tık tık sesleri duyarsanız bilin ki boğulma geldi, “Kabak yemeyenin camını kırarak mahalleliyi korkutacağız” dedi. .”

Çanakkale’den gelen Vahit Doğan, ‘Bocuk Gecesi’ne ilk kez katıldığını belirterek, ‘Bu gece çürük elma veren cadı oldum. İnsanları önce korkutacağız sonra eğlendireceğiz” dedi.

ÇOCUK GECESİ

Orta Çağ’a kadar uzanan bir gelenek olan Bocuk Gecesi’nde ‘Bocuk’ denilen yaratığın eve gelip inanışa göre kötülük yapmasın diye her evde kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince döküm, kar suyunda haşlanmış mısır, fırında pişmiş armut, ayva, çekirdek, badem, fıstık ve ceviz gibi yiyecekler yenir. Kabağın yanı sıra mutlaka bu gecede döküm yapılır. Geceye aile üyeleri, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaf giyerek ‘Bocuk geliyor’ diyerek komşularını korkutuyor. Bocuk adlı canlının beyazlar içinde insan kılığında dolaştığına inanılıyor. Bocuk Gecesi aynı zamanda kışın en çetin gecesinin de simgesidir. Gece tahta suya atılırsa ve sabah tahta suda donmuş halde bulunursa, o evdeki insanların o yıl boyunca sağlıklı, sağlıklı, güçlü ve kuvvetli olacağına inanılır.

golmarmarahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu