İş

Deprem bölgesinde istihdam projesi hayata geçiyor

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerde nitelikli işgücü yetiştirilmesi hedefiyle yıl sonuna kadar “İstihdama Dönüş Programı” hayata geçirilecek. İşgücü Hizmetlerinin Etkin Yürütülmesinin Yolları ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) yönetmelik değişikliğine ilişkin yapılan açıklamaya göre, İŞKUR mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarından yararlanma koşulları değiştirilerek kapsamları genişletildi. Ayrıca, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremden etkilenen illerde işverenlerin kurs ve programlar düzenlemesine yönelik kolaylaştırıcı kararlar alındı.

Açılan programın süresinin 3 katı olan istihdam yükümlülüğü 2 katına indirilirken, programlarda istihdam edilecek katılımcı baz sayısı taahhüdü de yüzde 70’ten yüzde 60’a düşürüldü. Program kapsamında Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki patronların işe bağlılık oranı yüzde 30’a düşürülürken, çalışma süresi gerçek kurs veya program günü sayısına eşitlendi.

Amaç işgücünü harekete geçirmek

Bu 4 il ve 2 ilçede mesleki eğitim kursu ve işbaşı eğitim programına katılanlara günlük 653 lira 93 kuruş zorunlu tüketim ödemesi yüzde 30 artışla 850 lira 10 kuruşa kadar ödenebilecek. İŞKUR Yönetim Kurulu kararıyla. ADANA, DİYARBAKIR, GAZİANTEP (İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hariç diğer bölgeler), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa’da istihdama bağlılık oranı yüzde 40 olarak belirlendi. Çalışma süresi fiili kurs veya program günlerinin 1,5 katına düşürüldü.

Bu düzenlemeyle deprem bölgesindeki işyerlerine uygulanan, kurs ve programlardan faydalanmalarını engelleyen yaptırımlar kaldırıldı. Düzenlemelerin amacı depremden etkilenen bölgelerde işgücü piyasasının hızla toparlanması ve nitelikli işgücü ihtiyacının aktif olarak karşılanmasıdır.

İşgücü piyasasının sürdürülebilirliğine ve gelişimine büyük katkı sağlaması beklenen değişiklikler, işverenlerin işgücüne erişimini kolaylaştırarak iş arayan vatandaşlara daha fazla fırsat sunmayı amaçlıyor. İş arayanların mesleki eğitim ve becerilerinin artırılması, fırsat eşitliğinin sağlanması ve işverenler ile iş arayanlar arasında daha eşitlikçi bir istikrarın yaratılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Ocak’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, etkili işgücü piyasası programlarının çerçevesini genişleteceklerini duyurdu.

derebucak-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu