Mobil faturalarla ilgili şikayetler
BTK’nın “Türkiye Posta Sektörü Piyasa Verileri” ve “Türk Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri” raporlarının derlenmesine göre, Kovid-19 salgınıyla birlikte e-ticaret gönderilerinde yaşanan hızlı artış nedeniyle şikayet sayısında artış yaşandı. 2020’de yürürlüğe girdi ancak zamanla rakamlar geçmiş verilerle uyumlu hale geldi. görüldü.
Geçtiğimiz yıl postaneye ilişkin CİMER ve kişisel dilekçeler aracılığıyla BTK’ya yapılan şikâyet sayısı 13,3 bin oldu. Söz konusu şikayetlerin dağılımı incelendiğinde, Kuruma gelen başvurular arasında şube/kurum/işçi şikayetleri 6 bin 150 adet ile ilk sırada yer alırken, geç teslimata ilişkin şikayetler ise 2 bin 229 adet ile ikinci sırada yer aldı.
Postaneye ilişkin şikâyetlerin yüzdesel dağılımına baktığımızda şube/acente/çalışan şikâyetleri yüzde 46,4, geç teslim yüzde 16,8, kayıp-çalıntı yüzde 13,4, hasarlı teslim yüzde 4,8, yanlış adrese-kişiye teslim oldu. yüzde 3,4’tür. , yanlış bilgi ve eksik bilgi yüzde 2,1, fiyatlandırma yüzde 1,9, veri belirsizliği yüzde 0,6 ve diğer kategori ise yüzde 10,6 oldu.
Bilgi teknolojilerinde en fazla şikayet ISP hizmetlerinden geldi
Bilgi teknolojileri alanında BTK Online Tüketici Şikayet Sistemi’ne bu yılın ilk çeyreğinde toplam 52 bin 919 şikayet geldi. Hizmet bazında bakıldığında ise en çok şikayet yüzde 51,4 ile İnternet Servis Sağlayıcılarının (ISP) hizmetleri hakkında yapıldı.
Söz konusu dönemde ortalama olarak milyon abone başına 1.531 tüketici İSS hizmetlerinden, 994 tüketici uydu platform hizmetlerinden, 213 tüketici Kablo TV hizmetlerinden, 212 sabit telefon hizmetlerinden ve 210 tüketici taşınabilir hizmetlerden şikayetçi oldu.
Mobil sektörde en fazla şikayet faturalandırma, İSS servisinde en fazla bağlantı/hizmet kalitesi, Uydu Platform Servisinde en fazla abonelik süreçleri, Sabit Telefon Servisinde ise en fazla şikayet geldi. Şikayetler abonelik süreçleriyle ilgiliydi.